Kui Gruusia restoranis sulle toit lauale tuuakse või koduses pidulauas sulle hõrgutisi lähemale lükatakse, kõlab sinna juurde sõbralik miirtvit ehk „palun nautige”. Mitte isu ei pea hea olema, vaid toidust saadav nauding võiks pererahva rõõmuks hea olla.
Viimase aasta jooksul on lahked perenaised mind oma köökidesse lubanud, oma käe all õpetanud ja mulle oma kokakunsti saladusi avaldanud. Iga päev Gruusias pakub uusi maitseelamusi ning maitsete ja toiduvalmistamise viiside erinevused viivad mind järjest lähemale Gruusia erinevate piirkondade traditsioonidele.

Wednesday, April 11, 2012

Magustoidud

Gruusia restoranide menüüs tavaliselt magustoite ei leidu. Suvel on magustoidu eest puuviljavaagen, arbuusilõigud. Vahel ka jäätis. Kuid tavaliselt pole menüüs üldse magustoitu.


Pidulaual, sünnipäeval tuuakse peale pikka nuumamist külaliste ette suur uhke kreemitort. Tort on tavaliselt nii suur, et isegi kõige õhem viil sellest on ikkagi hirmus suur taldrikutäis biskviiti ja kreemi. Enamasti on see ka veel hirmus magus. Tort tehakse hiiglasuurtest biskviidipõhjadest, sinna vahele pannakse keedukreemi ja pähkleid. Peale jälle keedukreemi või vahukoort koos beseega.

Ühe lapse sünnipäeval oli peale külaliste ka üks hiljuti tänavalt korjatud pisike tüdruk, kes terve sünnipäeva ootas vaid torti. Tema elu esimest torti. Kui ta lõpuks oma tordiviilu kätte sai, oli ta maailma kõige õnnelikum laps ja käsitles oma torditükki suure austuse ja ettevaatlikkusega.


Rahvuslikud maiustused

Churchela on kõige levinum Gruusia maiustus. Originaalis on see sõjameestele pikkadele rännakutele kaasa pakitud näks, mis annab vajalikud toitained ja ei lähe kiiresti vanaks. Kutsutakse ka Gruusia snickersiks, mina nimetan ka Gruusia tudengieineks, kuna koosneb ju peaaegu nagu pähklitest ja rosinatest.
Tegelikult on ta nööri otsa aetud pähklid (tavaliselt kreeka pähklid, aga võivad olla ka sarapuupähklid), mis on kastetud viinamarjasiirupi sisse ja siis terveks päevaks õhu kätte tahenema jäetud.
Viinamarjasiirupi keetmiseks on vaja toorest viinamarjamahla, seda keedetakse u 20 tundi, paksendajaks lisatakse maisitärklist. Kui siirup on juba piisavalt paks, siis kastetakse nööri otsas rippuvad pähklid siirupisse ja pannakse kuivama.
Churchelasid on igasugust värvi, kuna seda võib teha erinevat sorti viinamarjadest, aga ka teiste puuviljade mahlast.




Gozinaki

Aastavahetuse paiku ehib iga supralauda teinegi rahvuslikku sorti maiustus - gozinaki.
Purustatud kreeka pähklid pannakse koos mee ja natukese suhkruga pannile, kuumutatakse niikaua kuni mesi pakseneb ja laotatakse segu kuskile siledale pinnale (puuplaadile või ahjuplaadile) kuivama, jahtuma ja tahenema.
Kui pähkli-mee segu on tahenenud, lõigatakse sellest rombikujulised tükid (sooja noaga, et krõbe maius ei puruneks) ja pannakse lauale.

Head nautimist!

No comments:

Post a Comment