Kui Gruusia restoranis sulle toit lauale tuuakse või koduses pidulauas sulle hõrgutisi lähemale lükatakse, kõlab sinna juurde sõbralik miirtvit ehk „palun nautige”. Mitte isu ei pea hea olema, vaid toidust saadav nauding võiks pererahva rõõmuks hea olla.
Viimase aasta jooksul on lahked perenaised mind oma köökidesse lubanud, oma käe all õpetanud ja mulle oma kokakunsti saladusi avaldanud. Iga päev Gruusias pakub uusi maitseelamusi ning maitsete ja toiduvalmistamise viiside erinevused viivad mind järjest lähemale Gruusia erinevate piirkondade traditsioonidele.

Monday, March 26, 2012

Šašlõkitegu



Šašlõkitegemine on imelihtne. Pead leidma sea, mis on just sellel hommikul lihaks saanud ja sealt parimad tükid laskma raiuda.
Suured lihatükid aetakse vardasse koos konditükkide ja pekiga. Väidetavalt on just kondi ümbed kõige maitsvam liha.
Marinaadi pole vaja.
Küpsetamise ajal võid kasta lihatükke soolaveega. Peale küpsetamist pannakse lihatükid vaagnale koos sibula ja pipraga. Sinna peale sobib suurepäraselt tkemali kaste (hapukas ploomikaste).

Šašlõkitegu on meeste töö. Kui sa perenaisel köögis abiks olles lihatükid ise vardasse ajad, siis tuleb pereisa või perepoeg, vangutab pead, võtab lihad vardast ära ja teeb ise selle töö uuesti ja õigesti.
Köögis kokkamine on naiste töö, aga tule ääres šašlõki küpsetamine on ainult meeste pärusmaa, sinna juurde naisi ei lasta.

No comments:

Post a Comment