Kui Gruusia restoranis sulle toit lauale tuuakse või koduses pidulauas sulle hõrgutisi lähemale lükatakse, kõlab sinna juurde sõbralik miirtvit ehk „palun nautige”. Mitte isu ei pea hea olema, vaid toidust saadav nauding võiks pererahva rõõmuks hea olla.
Viimase aasta jooksul on lahked perenaised mind oma köökidesse lubanud, oma käe all õpetanud ja mulle oma kokakunsti saladusi avaldanud. Iga päev Gruusias pakub uusi maitseelamusi ning maitsete ja toiduvalmistamise viiside erinevused viivad mind järjest lähemale Gruusia erinevate piirkondade traditsioonidele.

Sunday, March 18, 2012

Maitseained ja kastmed

Sageli saadan oma külalistega Eestisse potsikuid Gruusia maitsetega, et ka mu pere ja sõbrad neid maitseid tunda saaks.

Punane möks on adžika, minu lemmik, ma panen seda kõikide toitude sisse. Annab mõnusa pehmelt vürtsika ja terava maitse. Sageli juhtub, et liialdan sellega, kui süüa teen ja teistel suud põlevad. Aga ikkagi on hea. See kaste on originaalis pärit Megreeliast, nemad kasutavad seda iga päev ja enamuste toitude peal/sees. Koosneb põhiliselt punasest piprast ja tšillist. Adžikat saab vahel turult ka kuiva puruna, et Läti piirivalvurid seda käsipagasist välja ei korjaks.

Kollakas puru on Svaani sool. See on soola-pipra-küüslaugu ja muude maitsetaimede segu, igal perenaisel on oma spetsiaalne retsept ja iga kord on nii see kui ka teised segud täiesti erinevad. Mina panen seda igal hommikul tomativiilude peale. See on originaalis pärit Svaneetiast, loode-gruusia mägedest. Sealsed põllud pole nii rikkalikud kui Gruusia muuds piirkondades ning svaani köök pole nii mitmekülgne kui näiteks megreelia köök. Aga svaani sool on alati iga päev laua peal ja seda kasutadakse kõikide toitude sees ja salati peal. Mulle ka meeldib, eriti tomatite peale raputamiseks.

Tkemali tegemine
Tkemali on hapukas ploomikaste, mida kasutatakse põhiliselt šašlõki, kebabi või muude lihatoitude peal. Umbes nii nagu pohlamoos verivorstide peal. Tkemali võib olla roheline, kollakas või tumepunane, oleneb millises valmimisjärgus need tkemali-ploomid on puu otsast korjatud. Need ploomid ise on midagi alõtsa-sarnast.

Salatite ja kõige muu sisse ostetakse aastaringselt värsket rohelist. Need rohelised oksad on üsna üsna naljakate nimedega – rihanna, kindzi, petruška. Ehk siis enamasti läheb salati või hautise sisse kindzi ehk koriander, petersell, basiilik. Igas Gruusia restoranis, kui võtad kõige lihtsama salati toidu kõrvale, siis on selle sees tomat, kurk, sibul ja hunnik värsket maitserohelist. Kui köögiviljakioskis shoppamas käid, siis küsidki neid üldise nimetajaga – tahan rohelisi.

Maitseaineletid turu peal on üks huvitavamaid asju üldse. Sealt on raske mööda tulla ilma uusi maitseid avastamata ja midagi kaasa ostmata.
Kaneeliostust kirjutasin kunagi oma aasta alguses. Kaneel siin väga tuntud maitseaine ei ole ja õunakook pole ka kõige popim magustoit. Kuid oma kaneelileti oleme nüüdseks turult üles leidnud. Samast maitseaineletist saab ka kõiki teisi maitseid, isegi toiduvärve ja piparkoogivorme ja –glasuure. Safranit, mida pannakse päris sageli toitude sisse, eriti koos pähklitega.
Ning kuivatatud barbarissipuru, mille sisse keeratakse vahel hakklihast kokkupressitud kebabirullid.

1 comment:

  1. see küll vana blogi juba, aga ehk teate kuskohas Eestis Gruusia maitseid, kastmeid maitseainete segusid jmt. osta saaks

    ReplyDelete